3 Şubat 2012 Cuma

İçerdiği Alkol-Şeker Oranına Göre Şarap Çeşitleri


Sek (Dry) Şaraplar

Tam bir fermantasyona uğramış, tadında tatlılık duyulmayan şeker oranı % 0 veya 0,4 oranındaki beyaz, kırmızı, pembe ve köpüklü şaraplardır. Diğer şaraplara göre daha az kükürt dioksit ve sorbik asit içerir.16

Dömisek Şaraplar (Medium)

Fermantasyonu geniş ölçüde ilerlemiş olmakla beraber hafif tatlılık duyulan beyaz, kırmızı, pembe ve köpüklü şaraplardır. Dömisek şarapların şeker oranı % 0,5 ile 2 arasında değişir.

Sek şaraplardan daha fazla kükürt dioksit ve sorbik asit içerir. Dömisek şaraplar, sek şarapların içine mitsel alkol karıştırılmış şıra katılarak da yapılabilir.

Tatlı Şaraplar (Sweet)

 Tatlı şarapları kendi aralarında 3 gruba ayırmak mümkündür:
 Tabii Tatlı Şaraplar: Kesilmiş oluğun taze üzümleri bir süre sap ve sazlar üstünde
bekletmek suretiyle iyice olugunlaştırılan üzümlerin işlenmesiyle yapılan ve tatlılıkları
üzümün kendi şekerinden gelen, içine ayrıca pekmez veya alkol katılmamış
şaraplardır. Tabii tatlı şarapların alkol oranı %14’dür.
 Mitsel Şarapları: Taze üzüm mayşesine (Cibre şırasına) doğrudan doğruya en az
%16,5 sağ alkol katılmasıyla, yahut kısmi bir fermantasyondan sonra içine alkol
katılarak alkol derecesi en az 16,5’a çıkarılmış tatlı şaraplardır.
 Likör (Çerez) Şaraplar: Fermantasyon sırasında veya sonradan vakum pekmezi ve
gerekirse saf alkol katılarak alkol oranını %17,5’e çıkarılan şaraplardır. Likör
şaraplarının litresinde en az 50 gr şeker bulunur.17
1.8. Beyaz ve Roze Şarapların Tanımı ve Özellikleri
1.8.1. Beyaz Şarap
Beyaz üzüm şırasından yapılan, sarımtrırak beyaz renkli şaraplardır. Beyaz şarapların
litresinde en az 14 gr kuru madde (Ekstrakt) 1,3 gr kül bulunur. Alkol derecesi %11 ile
%12,5 arasında değişir.
1.8.2. Roze Şaraplar
Pembe üzüm şırasından veya beyaz, pembe ve siyah üzümlerin karışık olarak
işlenmesi ve fermantasyonu ile yapılan şaraplardır. Bir diğer adı pembe şaraptır. Litresinde
14 gr kuru madde (Ekstrakt) v

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder